Ljus

På den här sidan finns det lite information om hur man ljussätter sina makrobilder, med naturligt ljus, fast ljus och blixtljus.

Naturligt ljus

Att belysa sina makrobilder med naturligt ljus har många fördelar. Dels så löper man ganska liten risk att ljuset färgar objektet på något sätt om man inte hittar exakt rätt vitbalans och dels så kan man vara ganska säker på att ljuset når själva objektet. Hur man väljer att få ljuset om man har valmöjlighet, varierar såklart, men ofta är det praktiskt att låta ljuset komma från ena sidan. Om man vill diffusera, mjuka upp, ljuset som kommer kan man använda ett vitt paraply för studiobruk som diffusor. Fäll bara upp paraplyet och lägg det bredvid motivet. För att lysa upp skuggsidan använder man en reflexskärm som reflekterar ljuset.

Fast ljus

Ibland räcker ju inte det naturliga ljuset och då är det näst bästa sättet att belysa makrobilder med ett fast ljus. Det kan vara LED-lampor eller andra ljuskällor. Viktigt är att man tänker på att vid användning av mellanringar, bälg och reverseringsringar så blir närgränsen extremt kort. I vissa fall kan motivet vara mindre än 1 cm från objektivet. Det innebär att man nästan måste ha ljuskällan runt hela objektivet, så att motivet får ljus från alla håll. Om man tex använder den inbyggda blixten så kommer den inte att nå motivet då objektivet hindrar ljuset från att nå det. En stor fördel med fast ljus kontra blixt är inställningarna av exponering och fokus. Vid makrofoto är det nästan uteslutande manuella inställningar som gäller, och att göra dessa utan ljus är svårt. Ett exempel på LED-ljus för makrofoto syns på denna bild.

LED-ljus för makroto 

Blixtljus

Ett tredje sätt att belysa sina makrobilder är med en blixt. Ringblixt är vanligast, men även andra typer förekommer. Vid vissa typer av motiv kan det fungera bra att använda en slavblixt och en TTL-förlängningskabel. Om man använder närbildslinser eller andra hjälpmedel som medger fotografering med automatik kan det här vara en smidig lösning, då man även får bibehållen TTL-automatik i sitt blixtljus. En annan variant är Canon Macro Twin Lite MT-24EX som med sina två blixthuvuden ger ljus från två håll. Svårigheten med att använda blixt kommer när man måste använda manuell exponering och manuell skärpeinställning. Det kan då vara svårt att hitta ljus för att göra dessa inställningar, så ska man använda blixt och manuella inställningar så bör man ha rejält med omkringliggande ljus (ambient light).

Ringblixt för makrofoto, Bilora Multi 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)